DOĞRULAR VE AÇILAR 7. Sınıf Konu Anlatımı Özeti

7. Sınıf Doğrular ve Açılar konusunu tekrar etmek için çok güzel özet konu anlatımı hazırladım. Sorularınızı, Soru Sor sayfasından sorabilirsiniz.

Açıortay

Bir açıyı iki eş parçaya ayıran ışına açıortay denir.

Açıortay

AD,  \widehat{ABC}’nin açıortayıdır.
\widehat{BAD} = \widehat{DAC}

Aynı Düzlemde Üç Doğrunun Birbirine Göre Durumları

3 doğrunun birbirine göre durumları matematikte önemli bir konudur.

  1. Paralel Doğrular: Paralel doğrular, hiçbir noktada kesişmeyen ve aynı yönde olan doğrulardır. Paralel doğrular, sonsuz uzaklıklarda birbirine asla ulaşmazlar. Eğer iki doğru aynı yönde ve hiçbir noktada kesişmiyorsa, o zaman bu doğrular paraleldir.
  2. Kesişen Doğrular: Kesişen doğrular, en az bir noktada birbirini kesen doğralardır. Kesişen doğrular, ortak bir noktada kesişir ve devamında ayrılırlar.
  3. Çakışan Doğrular: Çakışan doğrular, tamamen aynı doğru üzerinde yer alan ve tüm noktalarda birbiriyle örtüşen doğralardır. Çakışan doğrular tamamen aynı yolu izlerler ve her noktada birbirine denktirler.
Üç doğrunun birbirine göre durumları

Paralel İki Doğrunun Bir Kesenle Yaptığı Açılar

Paralel iki doğrunun bir kesenle oluşturduğu açılardan aynı yöne bakan açılara “yöndeş açılar” denir. Yöndeş açılar, aynı yöne bakarlar ve ölçüleri birbirine eşittir.

Yani, paralel iki doğrunun bir kesenle yaptığı açılar arasında benzerlik vardır. Bu açılar, birbirine eşittir ve aynı yöne doğru baktıkları için benzer özelliklere sahiptirler.

Yöndeş Açılar

Paralel iki doğrunun bir kesenle oluşturduğu açılar arasında farklı kategoriler bulunur. Paralel doğrular arasında kalan açılara “iç açılar” denir. İç açılar, paralel doğruların arasında yer aldıkları için içeride bulunurlar.

Ayrıca, iç açıların ters yönlü olanlarına ise “iç ters açılar” denir. İç ters açılar, paralel doğrular arasında kalan ve birbirlerine karşı yönlere bakan açılardır. Özellikle, iç ters açıların ölçüleri birbirine eşittir. Yani, iki iç ters açının ölçüsü aynıdır.

İç Ters Açılar

Paralel iki doğrunun bir kesenle oluşturduğu açılar arasında yer alan farklı bir kategori daha vardır. Bu açılara “dış açılar” denir. Dış açılar, paralel doğrular arasında bulunmayan ve doğruların dışında yer alan açılardır.

Dış açılar arasında da ters yönlü olanlarına “dış ters açılar” denir. Dış ters açılar, paralel doğrular arasında olmayan ve birbirlerine karşı yönlere bakan açılardır. Özellikle, dış ters açıların ölçüleri birbirine eşittir. Yani, iki dış ters açının ölçüsü aynıdır.

Dış Ters Açılar

Bir Yorum Yazın

Yukarıdaki yazıyı nasıl buldunuz? Lütfen yorum yapın ve bizi değerlendirin.