Bölünebilme Kuralları 9. Sınıf Konu Anlatımı Özeti

9. Denklemler ve Eşitsizlikler ünitesinde yer alan Bölünebilme Kuralları konusunu tekrar etmek için çok güzel özet konu anlatımı hazırladım. Belirli sayılarla bölünebilme kurallarını sizler için bir araya derledik. Umarım çalışmalarınızda çok başarılı olursunuz, konu özetini aşağıda bulabilirsiniz.Sorularınızı, Soru Sor sayfasından sorabilirsiniz.

2 ile Bölünebilme

Bir sayı 2’ye tam bölünebilmesi için son basamağının çift bir rakam (0, 2, 4, 6 veya 8) olması gerekmektedir. Örneğin, 16, 24, 58 gibi sayılar 2’ye tam bölünebilir.

3 ile Bölünebilme

Bir sayı 3’e tam bölünebilmesi için rakamlarının toplamının 3’e tam bölünebilmesi gerekmektedir. Örneğin, 21 sayısı 3’e tam bölünebilir çünkü 2+1=3 olduğu için rakamlarının toplamı 3’tür.

4 ile Bölünebilme

Bir sayı 4’e tam bölünebilmesi için son iki basamağının oluşturduğu sayı 4’e tam bölünebilmesi gerekmektedir. Örneğin, 236 sayısı 4’e tam bölünebilir çünkü 36’nın 4’e bölümünden kalan 0’dır..

5 ile Bölünebilme

Bir sayı 5’e tam bölünebilmesi için son basamağının 0 veya 5 olması gerekmektedir. Örneğin, 45, 80 gibi sayılar 5’e tam bölünebilir.

8 ile Bölünebilme

Bir sayı 8’e tam bölünebilmesi için son üç basamağının oluşturduğu sayı 8’e tam bölünebilmesi gerekmektedir. Örneğin, 1248 sayısı 8’e tam bölünebilir çünkü 248’nin 8’e bölümünden kalan 0’dır.

9 ile Bölünebilme

Bir sayı 9’a tam bölünebilmesi için rakamlarının toplamının 9’a tam bölünebilmesi gerekmektedir. Örneğin, 27 sayısı 9’a tam bölünebilir çünkü 2+7=9 olduğu için rakamlarının toplamı 9’dur.

10 ile Bölünebilme

Bir tam sayının birler basamağındaki rakam O ise bu sayı 10 ile kalansız bölünür. Bir tam sayının 10 ile bölümünden kalan, bu sayının birler basamağındaki rakama eşittir.

11 ile Bölünebilme

Bir tam sayının basamaklarında bulunan rakamların birler basamağından başlayarak ve birer basamak atlayarak sayı değerleri toplanır. Atlanan basamaklardaki rakamların sayı değerleri toplanır. 1. bulunan toplamdan 2. bulunan toplam çıkarılır. Elde edilen fark 11 in katı ise sayı 11 ile kalansız bölünür.

Aralarında Asal Sayıların Bölünme Kuralı

a ile b aralarında asal sayılar olmak üzere a ve b sayılarına kalansız bölünebilen bir tam sayı a-b ye de kalansız bölünür.

1 sayısından başka ortak pozitif tam sayı böleni olmayan iki pozitif tam sayıya aralarında asal sayılar denir.

Ardışık pozitif tam sayılar aralarında asaldır.

1 ile tüm pozitif tam sayılar aralarında asaldır.

Bir Yorum Yazın

Yukarıdaki yazıyı nasıl buldunuz? Lütfen yorum yapın ve bizi değerlendirin.