Diğer eğitim projelerimize baktınız mı ? KolayBiyoloji.com KolayFizik.com KonuAnlatım.com
ANALİTİK DÜZLEMDE DOĞRULAR 11. Sınıf Konu Anlatımı Özeti
11. Sınıf Analitik Düzlemde Doğrular konusunu tekrar etmek için çok güzel özet konu anlatımı hazırladım. Sorularınızı, Soru Sor sayfasından sorabilirsiniz.
Doğrunun Eğimi
Bir doğrunun, x ekseni ile pozitif yönde yaptığı açıya doğrunun eğim açısı denir.
Bu açı, genellikle aralığında bulunur. Bir doğrunun eğim açısının tanjant değerine ise doğrunun eğimi denir ve m ile gösterilir.
doğrusunun eğim açısı ve doğrusunun eğim açısı olarak ifade edilsin. Bu durumda doğrusunun eğimi , olarak hesaplanır ve doğrusunun eğimi , olarak hesaplanır.
doğrusunun eğimi
doğrusunun eğimi
doğrularının eğimleri;
1.
olduğundan olur.
2.
olduğundan olur.
3.
Eğim açısı olduğundan olur.
4.
Eğim açısı olduğundan olur.
İki Noktadan Geçen Doğrunun Eğimi
Analitik düzlemde, ve noktalarını düşünelim. Bu iki nokta arasındaki doğruya AB doğrusu diyelim.
AB doğrusunun eğim açısı olsun. Ayrıca, BAC ile BDE açılarının aynı olduğunu kabul edelim, bu nedenle BAC açısının ölçüsü de olur.
ABC dik üçgeninde düzlemde ve noktaları köşelerini oluşturur. Şimdi, bu üçgenin düzleminde ve noktalarından geçen bir doğrunun eğimini hesaplayalım. Bu eğimi temsil eden değeri, ile ifade edilir ve şu formül ile hesaplanır:
Paralel Doğrular
Paralel doğrular, ortak bir noktaları olmayan doğrulara denir. Eğer bir paralel doğru y ekseni ile paralel değilse, o zaman bu doğruların eğimleri birbirine eşittir.
doğrusunun eğim açısı ise, bu doğrunun eğimini olarak adlandırabiliriz. Aynı şekilde, doğrusunun eğim açısı ise, bu doğrunun eğimini olarak adlandırabiliriz.
Çünkü doğrusu ve doğrusu paralel, yani aynı yönde sonsuz uzandığı için, açısı ile aynıdır, yani . Bu nedenle, ile da birbirine eşittir. Sonuç olarak, ve de birbirine eşittir, yani olur.
Dik Kesişen Doğrular
Birbirine dik olan iki doğrudan herhangi biri eksenlere paralel değilse bu iki doğrunun eğimleri çarpımı – 1 olur.
doğrusunun eğim açısı ise, bu doğrunun eğimini olarak adlandırabiliriz. Aynı şekilde, doğrusunun eğim açısı ise, bu doğrunun eğimini olarak adlandırabiliriz.
Çünkü açısı, açısının 90 derece fazlasıdır, yani . Bu nedenle, , olarak hesaplanabilir ve ifadesiyle eşittir. Bu ise olarak ifade edilir.
Sonuç olarak, ve doğrularının eğimleri, şeklinde çarpılabilir ve bu çarpım, olarak hesaplanır, sonucunda ise olur.
Eğimi ve Bir Noktası Bilinen Doğru Denklemi
Eğimi olan ve noktasından geçen bir doğrunun denklemini bulmak için, doğru üzerinde değişken bir nokta alırız.
doğrusunun eğim açısı olarak tanımlansın. Bu durumda, CAP açısının ölçüsü le aynıdır çünkü yöndeş açılardır.
CAP dik üçgeninde doğrunun eğimi larak ifade edebiliriz. Bu şeklinde yazılabilir. Dolayısıyla, eğimi olan ve noktasından geçen doğrunun denklemi şeklinde elde edilir. Bu doğru denklemi düzenlendiğinde;
Sonuç olarak, eğimine ve noktasından geçen bir doğrunun denklemi şeklinde ifade edilir.
Sonuç olarak,
; veya olmak üzere denklemi verildiğinde, teriminin tek başına ifadesi şu şekildedir: . Bu ifade daha sade bir haliyle olarak yazılabilir. Buradan da görüldüğü gibi, doğrusunun eğimi şeklinde hesaplanır.