Faiz Nasıl Hesaplanır

Faiz hesaplama ve faiz problemleri matematiğin en zevkli konularından biridir. Çünkü faiz kavramı, günlük hayatta sürekli karşımıza çıkan ve aşina olduğumuz bir kavramdır.

Faiz hesabı yapmak için sabırsızlandığınızı biliyoruz ancak dilerseniz önce faizin tanımıyla başlayalım. Faiz, kısaca, bankaya yatırılan paranın zaman geçtikçe değerlenmesi anlamına gelir. Yani bugün faize yatırdığınız A lira günler, aylar veya yıllar sonra paranızı bankadan çekerken A+F lira olacaktır. Burada F, faiz gelirini ifade eder. Faiz geliri, bankanın uyguladığı faiz oranı ve  paranın bankada kaldığı süreye göre değişiklik gösterir. Faiz hesapları basit faiz ve bileşik faiz olmak üzere ikiye ayrılır. Hem basit faiz hesaplamalarında hem de bileşik faiz hesaplamalarında karışıklık yaşanmaması için 1 ay= 30 gün  ve 1 yıl= 360 gün olarak kabul edilir.

Basit Faiz Formülü:

F= \frac{Ana \; Para \times Faiz \; Oranı \times Faizde \; Geçen \; Süre}{100 \times (Yıllık \; Faiz \;\ ise \; 360|| Aylık \; Faiz \; ise \; 12 || Yıllık \; Faiz \; ise \; 1) }


Bileşik Faiz Formülü:

A+F= Ana \; Para \times (1+ \frac{Faiz \; Oranı}{100})^{Faizde \; Geçen Süre}

Bir Yorum Yazın

Yukarıdaki yazıyı nasıl buldunuz? Lütfen yorum yapın ve bizi değerlendirin.