Diğer eğitim projelerimize baktınız mı ? KolayBiyoloji.com KolayFizik.com KonuAnlatım.com
ALAN ÖLÇME 6. Sınıf Konu Analtımı Özeti
6. Sınıf Alan Ölçme konusunu tekrar etmek için çok güzel özet konu anlatımı hazırladım. Sorularınızı, Soru Sor sayfasından sorabilirsiniz.
Paralelkenarın Yüksekliği ve Alanı
Bir noktadan bir doğruya dik olarak çizilen doğruya “doğru parçası” veya “ışına dikme” denir. Bu doğru, noktadan geçerek doğruyu dik açıyla keser.
Öte yandan, karşılıklı kenar uzunlukları paralel ve eşit uzunlukta, karşılıklı açıları eşit olan dörtgenlere “paralelkenar” denir. Paralelkenarlar, geometrik bir şekilde özel bir özelliğe sahip olan dörtgenlerdir.
Paralelkenarlar, kenarları paralel olan ve karşılıklı kenarları birbirine eşit uzunlukta olan dörtgenlerdir. Ayrıca, karşılıklı açıları da eşittir. Bu özellikler, paralelkenarları diğer dörtgenlerden ayıran önemli özelliklerdir.
ABCD paralelkenarında ve olur.
Paralelkenarın bir köşesinden karşı kenarına çizilen dikmeye “yükseklik” denir. Yükseklik, paralelkenarın tabanına dik olarak çizilir.
Yükseklik, paralelkenarın bir köşesinden karşı kenarına çizilen doğru parçasıdır ve genellikle “h” harfi ile gösterilir. Bu doğru parçası, taban kenarına dik olarak çizilir ve iki noktayı birleştirir. Yükseklik, paralelkenarın içerisinde yer alır.
Paralel doğruların karşılıklı kenarları arasındaki uzaklıklar birbirine eşittir.
Paralelkenarda karşılıklı kenarlar üzerinde bulunan herhangi iki nokta arası en kısa mesafe yüksekliktir ve bu mesafelerin uzunlukları birbirine eşittir
Paralelkenarın alanı taban uzunluğu ile yüksekliğin çarpımına eşittir.
Bir paralelkenarın alanı, herhangi bir kenar uzunluğu ile o kenara ait yüksekliğin çarpımına eşittir. Dolayısıyla, ABCD paralelkenarının alanı şeklinde hesaplanır.